Fondator business-uri românești

Ilie Carabulea - Viziune ghidată de pasiune

"Vreau să demonstrez că şi noi, românii, suntem în stare să clădim ceva durabil, că nu trebuie să stăm cu mâna întinsă la străini. Nu suntem cu nimic mai prejos decât cei din Occident, doar că trebuie să scăpăm de complexe. Banii trebuie să rămână aici, să fie reinvestiţi în ţară, să valorificăm tot potenţialul românesc. Unii spun că sunt naţionalist. Dacă a dori să construieşti ceva durabil în ţara ta înseamnă să fii naţionalist, atunci sunt!".

Holdingul Atlassib

Începuturile

După 1990, am renunţat la statutul de angajat în sistemul de stat. Urmat atât de inspiraţia și creativitatea care m-au însoţit toată viaţa, cât şi de cunoaşterea foarte aprofundată a domeniului în care am lucrat, de profesionalism, de seriozitate şi determinare, următoarea etapă a venit firesc pentru mine: am renunțat la statutul de angajat în sistemul de stat, urmându-mi visul de a deveni antreprenor. Prima firmă înființată de la zero a fost Incota S.R.L. Sibiu. Aceasta a luat naștere în anul 1991. Este prima companie de transport internațional de persoane pe care am dezvoltat-o. Primul pas fiind astfel realizat, în 1993 pe piața sibiană apare compania Atlassib S.R.L., care în scurt timp ajunge un important holding în Sibiu și cel mai mare transportator de persoane din România. În perioada 2008-2012, Atlassib deținea peste 400 de mijloace de transport, dintre care peste 165 de autocare, 120 de microbuze de câte 19 locuri, plus alte microbuze de 8+1 locuri, dar și autoturisme. Pe lângă compania de transport internațional de persoane Atlassib, în cadrul holdingului, am mai creat societățile  Transcar, Comtram și Transcom.

Transcar – prima firmă de transport de marfă 

Mi-am ales drumul profesional imediat după absolvirea Liceului ,,Gheorghe Lazăr” din Sibiu, specializându-mă în anii de studenţie, în domeniul autovehiculelor rutiere în cadrul Institutului Politehnic din Brașov. Astfel, crearea firmei Transcar Sibiu, înființată în 1993 a venit firesc, fiind concepută exclusiv pentru transportul internațional de marfă. Societatea prestează servicii de forwarding pentru firme renumite din România și Comunitatea Europeană, ca Pirelli, Continental, Unilever, Negro, Caroli și colaborează cu societăți de logistică din Europa, precum DHL, Gefco, Ceva Logistic, Gebruder-Weiss, dar și cu multe altele. Societatea oferă transport de marfă la standarde înalte. Ideea înființării acesteia a fost un deschizător de drumuri și inspiraţie și pentru alte societăți de profil din România. În cadrul firmei funcționează atât un atelier de reparaţii şi spălătorie, dar și un spaţiu de depozitare pentru clienţi. 

 

Comtram – Transport de marfă şi construcţii de drumuri

Dezvoltarea Grupului Atlassib a fost pentru mine crearea visului românesc. Pasionat de ceea ce fac, deși să construiești un asemenea imperiu nu este cel mai ușor lucru, am reușit, prin perseverență, muncă și multă răbdare să pun cărămidă cu cărămidă pentru fiecare business în parte. Așa am întemeiat în 1991 și firma Comtram Sibiu. Activitatea principală a companiei o reprezintă lucrările de construcții a drumurilor și a autostrăzilor. Aceasta are la ora actuală aproximativ  66 de angajaţi, acționarul majoritar fiind societatea Transcar, parte a Grupului Atlassib, care deține 82,69% din acțiuni. Compania se ocupă și cu lucrări de construcții în domeniul infrastructurii. 

Comtram Sibiu a realizat cea mai mare creştere financiară în primele șase luni ale anului trecut din lucrări efectuate în construcţii de drumuri, venituri din exploatare de 5,4 mil.lei, în creștere cu 21,41% față de S1/2018, în timp ce cheltuielile din exploatare au fost de 5,1 mil.lei, plus 5,3%. Compania are în desfăşurare contracte pentru lucrări de îmbrăcare a străzilor şi canalizare pluvială cu Primăria Tălmaciu, de întreţinere şi reparaţii străzi în Municipiul Sibiu şi de modernizare a două drumuri de exploatare cu Primăria Miercurea Sibiului.

Transcom

Service modern, oferte de calitate

Varietatea într-un business este un tipar după care se ghidează mulţi antreprenori. Şi eu am integrat acest şablon în dezvoltarea Holdingului Atlassib, model care a avut succes. Transcom este o altă societate din holding, care prestează servicii în domeniile, montaj instalaţii GPL, service auto, inspecţii tehnice periodice, verificări tahograf, echipamente protecţia muncii, cămin stundenţesc şi transport mărfuri.  Service-ul GPL Transcom este dotat cu echipamente de ultimă generaţie pentru diagnosticarea, reglarea şi montajul instalaţiilor GPL, precum şi pentru efectuarea reviziilor. Este dotat cu un analizor de gaz modern şi un sistem pentru diagnosticarea şi reglarea instalaţiilor auto GPL, şi deţine atât licenţe, cât şi certificate de conformitate, pentru montajul celei mai renumite instalaţii GPL din lume – LANDI RENZO – pentru autovehiculele cu motoare alimentate prin carburator, injecţie multipunct şi directa EURO2, EURO3, EURO4, EURO5, cu putere între 28Kw şi 300 K.

Un lucru demn de menţionat este căminul pentru studenţi, construcţie realizată de S.C Transcom S.A  pentru a oferi condiţii  de calitate studenților cazați aici. Cu toate că este un cămin privat, am vrut să oferim studenţilor exact aceleași condiții financiare, ca cele impuse de Universitatea ,,Lucian Blaga” Sibiu. De altfel, colaborarea noastră cu ULBS este una de notorietate, dezvoltându-se de-a lungul anilor pe mai multe paliere, astfel că studenţii de la secţia Ingineria Transporturilor desfăşoară cursuri şi laboratoare în sălile pe care le-am pus la dispoziţie tot prin această societate. 

Roaltasib Tour GMBH HeilbronnPrima companie românească de transport din afara ţării

Pas cu pas, am dus numele Atlassib și în Europa. Am început pe plan local, apoi, prin cunoaştere, experienţă şi profesionalism, am dezvoltat afacerea la nivel naţional. Următoarea etapă a venit în mod firesc. În 1995, alături de Corneliu Tănase, primul meu partener de business, care iniţial a fost angajat în holding, a apărut Roaltasib Tour GMBH Heilbronn. Este prima companie din holding, dezvoltată pe teritoriul unei alte țări. Obiectul de activitate al acesteia este transportul internațional de persoane, întreținere și reparare mijloace de transport. Dacă iniţial compania era destinată traficului transfrontalier de pasageri, astăzi avem, datorită calităţii serviciilor furnizate, peste o jumătate de milion de călători pe ruta Germania – România, devenind cea mai mare companie germană de turism care transportă pasageri în România. De asemenea, societatea are trasee în majoritatea destinaţiilor din Europa.

Atlantic Travels International S.R.L – urmaşul Atlassib

Atlantic Travels International S.R.L  este urmaşul Atlassib, care la ora actuală oferă servicii de transport internațional de persoane și servicii de coletărie în România, Italia, Germania, Austria, Franța, Belgia și Olanda. Ca urmare a procesului de divizare al Atlassib, noua societate va prelua integral operațiunile de transport și coletărie.  Atlantic Travels International S.R.L a înființat puncte de vânzare interne, care, în momentul de faţă, sunt estimate la 67 de unități teritoriale în România, și puncte de vânzare în străinătate, care în acest moment însumează 38 de unități teritoriale.

Transmixt S.A.

Transmixt S.A. este, de asemenea,  parte a Grupului  Atlassib, și se ocupă de transport internațional, interjudețean și județean de persoane, oferă servicii de închiriere autocare și microbuze spre orice destinație. Compania deservește zilnic trasee județene în zonele Sibiu și Mediaș și oferă curse regulate către  BucureștiTimișoaraClujNapocaTârgu JiuCraiova şi Deva. Societatea are agenții și puncte de lucru în BucureștiRâmnicu-VâlceaCraiovaPiteștiCluj-NapocaAlba-Iulia și Târgu Jiu

Grupul  Financiar  Carpatica

Banca Comercială Carpaticaprima bancă românească

Un businessman de succes creează şi dezvoltă afaceri în mai multe domenii de activitate. Având un simţ antreprenorial foarte dezvoltat, începând cu 1996, am decis să investesc masiv și în domeniul bancar și al asigurărilor. Astfel ia naştere Grupul Financiar Carpatica. Am înființat prima bancă cu capital 100% românesc, Banca Comercială Carpatica, la 15 iulie 1999. Acțiunile băncii au început să fie tranzacționate în cadrul Bursei de Valori București în iunie 2004, după ce în prealabil, timp de aproape patru ani, banca a fost listată pe Bursa Electronică Rasdaq. În primele nouă luni ale anului 2013, Carpatica a obținut un profit net de 19 mil. lei, în creștere cu 61% comparativ cu rezultatul net obținut în 2012. În iunie 2016, rețeaua BCC număra 100 de unități teritoriale şi 209 milioane lei capitalizare la bursă. 

În primăvara lui 2016, Patria Bank a devenit acționar majoritar în Banca Comercială Carpatica S.A., cu o participare de peste 60% și demarând procesul de fuziune dintre cele două bănci. Implementarea efectivă a fuziunii a avut loc în data de 1 mai 2017. 

SSIF Carpatica Invest – casă de brokeraj, la Sibiu

Carpatica Invest a fost o casă de brokeraj din Sibiu care s-a ocupat cu intermedierea pentru tranzacții cu acțiuni, obligațiuni, derivative și drepturi de preferință. Societatea de servicii de investiții financiare (SSIF) Carpatica Invest a fost controlată de Banca Comercială Carpatica, care deținea 95,6% din capitalul social. În iunie 2008, SSIF Carpatica Invest deținea 1,4811% din acțiunile Bursei de Valori București, și 0,74% din Bursa Monetar Financiară și de Mărfuri Sibiu. În august 2006, compania avea 32 de agenții în toată ţara.

S.C. Carpatica Asig S.A.asigurări autohtone

Am înființat Carpatica Asigurări în 1996, dorindu-mi să avem și o companie de asigurări generale în Sibiu. Am început activitatea sub denumirea de ASA Asigurări Atlassib, iar acționarii principali au fost Atlassib, cu 83% și Banca Comercială Carpatica cu 8,96%. În septembrie 2004, i-am schimbat denumirea în Carpatica Asig, fiind parte a Grupului Financiar Carpatica. Prin eforturi susținute, am ajuns la adevărate performanțe, astfel că în 2010, Carpatica Asig se poziționa pe locul 10 în piață potrivit subscrierilor realizate din asigurări generale, și deținea o cotă de aproape 5% din piața asigurărilor. 

Legumicultură, Pomicultură, Zootehnie și Industria Cărnii

Horticola Internațional S.R.L.,,Livada de mere” a lui Ilie Carabulea

M-am născut şi am crescut la ţară, fiind ataşat de tot ceea ce înseamnă satul românesc. Ştiu foarte bine ce înseamnă munca câmpului, şi iubesc pământul, tocmai de aceea nu putea să nu investesc în domeniul agricol. Din acest motiv, am diversificat afacerile și înspre horticultură, agricultură şi zootehnie. Aşa a apărut Horticola Internațional S.R.L, în anul 1999.  Terenurile de care dispune societatea se întind la peste 400 de hectare, și produce o gamă largă de fructe, în special mere din soiurile Golden, Ionathan, Starkrimson, Florina, Generos, Prima, Wagner sau Pătule. Mândria cea mai mare e că merele din livada Horticola sunt vândute în întreaga țară!

Fabrica de Lapte Seviș – brand local cu tradiţie din Mărginimea Sibiului

Copilăria la sat m-a învăţat ce înseamnă să fii un bun gospodar, lucru pe care l-am implementat de-a lungul timpului în gestionarea tuturor afacerilor. Creşterea şi grija pentru animalele din gospodărie, produsele proaspete şi sănătoase cultivate natural în livadă la ţară în anii petrecuţi în satul natal Cacova, m-au determinat să îmi doresc propria fabrică. Aşa s-a născut Fabrica de Lapte Seviș. Aceasta este situată pe drumul dintre Sibiu către Cisnădie. A fost preluată de la fostul IATS Sibiu  în 2007, printr-un program SAPARD, fiind complet reconstruită și retehnologizată, pe baza unei investiții de aproxmativ 9.000.000 lei. În urma implementării proiectului s-a realizat o unitate de prelucrare a laptelui cu o capacitate totală de 10.000 litri/zi în 8 ore. În prezent, la Seviș producem lapte de consum, iaurt, sana, telemea, cașcaval, brânză de burduf, brânză topită, mozzarella, smântână şi unt.

Am pus accent pe calitate și pe tradiția locală a Sibiului, iar acum, produsele  Seviş sunt cunoscute deja sibienilor pentru calitatea şi gustul tradiţional, de odinioară din ograda bunicilor. Fabrica dispune de două linii independente de procesare a laptelui, cu fluxuri tehnologice care nu se întrepătrund și o instalaţie de spălare și sterilizare a tuturor utilajelor, controlată pe calculator. Laptele provine parțial de la vacile din ferma proprie, mulse într-o sală de muls modernă, prevăzută cu 16 posturi. De aici ,,drumul laptelui” curge direct, prin conducte din inox, în tancurile de stocare ale fabricii, eliminându-se astfel orice contact cu factorii exteriori. 

Lucrurile nu se opresc, însă, aici, astfel că societatea are în derulare, la ora actuală, un proiect cu finanțare europeană, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Este un plan de modernizare integrală a fermei, de optimizare a fluxului tehnologic și de mărire a capacității adăposturilor până la 1.100 capete de bovine. În viitor, intenționăm ca întreaga capacitate de procesare a fabricii să fie asigurată de la vacile din ferma proprie.

Industria ospitalităţii

Hotel Ramada Sibiu – un adevărat reper pentru Sibiu

După afacerile cu transport de marfă, transport de pasageri, comerţ, textile sau agricultură, am decis, în 2007, să ofer Sibiului un reper în plus. Am construit, astfel, cel mai luxos hotel din provincie de la momentul respectiv. Hotelul Ramada Sibiu este un hotel modern de 4 stele, situat în centrul istoric al Sibiului, la 50 de metri de zona pietonală şi de Piaţa Mare. Este afiliat lanţului internaţional Ramada, pentru 25 de ani, iar investiţia totală a fost de 20 de milioane de euro. Hotelul se află la 2 minute de mers pe jos de Teatrul Naţional ,,Radu Stanca” şi la doar 5 minute de Catedrala Sfânta Treime, Podul Minciunilor sau de Muzeul de Istorie. Mi-am dorit un hotel elegant, care să fie cunoscut în lumea intreagă. Şi, într-adevăr, nu există turist care să nu fi auzit măcar de hotelul Ramada din Sibiu. La ora actuală, Ramada Sibiu este pe maini bune, fiind manageriat de fiul meu cel mare.

Comerţ

Bricomat Sibiu – Retail de construcţii şi amenajări interioare

Mereu mi-a plăcut să mă implic în cât mai multe domenii, iar pasul înspre domeniul de retail de construcţii şi amenajări interioare a venit natural. Prin centrul comercial Bricomat, înfiinţat în 2002, comercializam  materiale de construcții, obiecte sanitare, articole pentru amenajări interioare, mobilă, articole electrice, electronice și electrocasnice, unelte pentru grădinărit, scule și mașini pentru construcții.

Media și tipografie

Tribuna SibiuluiDe la industria transporturilor, la industia media

Industria media şi-a făcut de asemenea loc printre business-urile mele. Şi nu oricum! Am preluat cotidianul Tribuna Sibiului, cunoscut drept ziarul lui Ioan Slavici, fondat de acesta în aprilie 1884. Am considerat că acest ziar trebuie să rămână în patrimoniul Sibiului, şi ceva ce a fost întotdeauna al sibienilor să nu ajungă în portofoliul unor concerne mari, străine, care nu au nimic în comun cu, și nu cunosc, istoria și specificul local. 

Tipo Trib SRL – Servicii de tipografie

Tipo Trib SRL  înființată în anul 1994, reprezintă un alt proiect de care sunt mândru. Este o tipografie certificată ISO și autorizată de Imprimeria Națională, prin intermediul căreia se oferă servicii de tipografie, serigrafie, machetare, editare și distribuție echipamente tipografice.

Textile

Sitex Dumbrava

Afaceri cu ,,fire” – covoare și mochete

La începutul anilor 2000, Ilie Carabulea s-a hotărât să se dezvolte şi în domeniul textil. Sitex Dumbrava este o companie care produce paturi, covoare și mochete, precum și fire sintetice. Sibianul a preluat în 2007, pachetul majoritar de acţiuni de 37.7% , prin intermediul unor tranzacţii în valoare de 412.000 lei, respectiv 122.000 de euro. În 2005, societatea avea 57 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 2,1 mil lei, respeciv 580.000 de euro.

Fondator business-uri românești

Fondator business-uri românești

Fondator business-uri românești

Fondator business-uri românești

Fondator business-uri românești

Fondator business-uri românești